Skip to main content

Vondelpark … geliefde herinneringen heeft zij aan jou. Jij die ook zo haar schaduwzijde kent.

Jarenlang doorkruiste ze je lopend, fietsend, skatend, rennend … op weg naar het geruis en de stuwende energie van deze ondernemende stad. Op weg naar Paradiso waar ze meerdere keren op mocht treden. Waar ze naar concerten ging die haar inspireerden en waarna ze nagenietend onder jouw bladeren met een smile van oor tot oor weer naar huis keerde. Of als ze op moest laden, dan zat ze onder je bomen, of op het terras. Vaak alleen, of met geliefden, vrienden, kennissen of zakelijke klanten. Maar ook een keer met haar lieve oma. Dat weet ze nog goed. Fijne herinneringen heeft ze aan jou, zoveel gezeten, gehangen, hard gelopen, geskate, koffie en thee gedronken. En ja, soms wild geplast … In alle seizoenen van het jaar was ze daar. Daar waar ooit haar ouders elkaar kusten. Ze mocht zingen en spelen in je openluchttheater op een prachtige, zonnige dag. Ze mocht huilen in je armen als ze het allemaal niet meer wist.

Alles is er al

Het voelt onwerkelijk dat de mensen een bord “BLIJF BINNEN” bij een van je toegangspoorten hebben gezet. Hoe heeft het zover kunnen komen? Ze voelt zich niet meer welkom in jouw armen, ook al is het stralend weer en hebben je ganzen nieuwe kuikens. De ganzen, ooievaren, groene stadsparkietjes, kraaien, musjes, meerkoeten en al het andere levende samenspel van dieren en bomen vindt hier helemaal niks van. De mensen echter … er hangt een enorme onrust gemengd met de drang naar vrijheid in de lucht. Laat dit de vooravond zijn van een nieuw hoofdstuk, een prachtig nieuw verhaal. Een verhaal waarin de mensen in vrijheid zullen genieten van jouw prachtige energie, je mooie hoekjes en gaatjes. Opdat de mensen er ook niets meer van gaan vinden en durven te leven in overvloed, vrijheid en de hemel op aarde zullen leven. Opdat de mensen zichzelf terug mogen vinden. Hun eigen parken in hun eigen harten. Alles is er al, ze hoeven het alleen maar te zien.

“Het Vondelpark is een langgerekt stadspark in Amsterdam, daterend uit 1865. Het park ligt in het stadsdeel Amsterdam-Zuid, op de grens met het stadsdeel Amsterdam-West. Het strekt zich uit van de Stadhouderskade tot aan de Amstelveenseweg. Bij de opening in 1865 heette het park het Nieuwe Park, in de volksmond Wandelpark. Na de onthulling in oktober 1867 van het Vondelmonument, een standbeeld ter ere van de dichter en toneelschrijver Joost van den Vondel, werd de naam gewijzigd in Vondelpark. Sinds 1996 is het park een rijksmonument.”

Met mijn lieve oma in het Vondelpark