Skip to main content

Optreden voor de Koning van Nederland

Op 5 oktober 2016 traden Will Sophie en Susan met hun band Music from the Well in the Cruise Terminal van Rotterdam op voor het 400-jarig bestaan van het Koninklijke Vopak N.V..

Nog nooit hadden zij een poppenkast als deze meegemaakt. Paspoorten moesten worden vertoond om binnen te komen … Overal militaire eenheid … Een sfeer van spanning … omdat “de koning” ieder moment binnen kon komen.

Een paar minuten voor aanvang kwam iemand van de organisatie naar hun toe en fluisterde Susan toe: “Begin te spelen zodra de koning binnenkomt”. Hij wees het gordijn recht tegenover haar aan dat zo’n 50 meter recht voor haar hing en dicht was. “Ok, dacht ze.” … “Wat een vreemde gewaarwording …  Ze moest zo dadelijk daadwerkelijk voor Willem-Alexander en zijn entourage zingen en ze zou nu zenuwachtig moeten zijn.”

Maar toen de koning binnenkwam voelde ze echter … niets.

Adoratie

Ze speelden hun programma en Susan keek slechts naar de maskers … mensen opgedirkt in pakken en de mooiste jurken … champagne, wijn, kaviaar, strakke gezichten. In de onderstroom voelde ze de opgewonden spanning van de gasten die maar met één ding bezig leken te zijn en dat was “de Koning”!

Ze vond het uitermate fascinerend hoe snel een mens zich blijkbaar kan verliezen in adoratie. Hoe de mens het ego wil strelen door te kunnen zeggen “Ik heb hém of háár gezien, aangeraakt, begroet. Ik doe ertoe omdat ik met hem of haar was.” Is dit niet een gigantische ontkenning van wie we zélf zijn? Waarom heb je iemand of iets anders nodig om jezelf een goed gevoel te geven?

Word het niet hoog tijd dat we de koning(in) in onszelf erkennen en gaan samenwerken vanuit onze eigen kracht?

De band “Music from the Well” en harpiste Suzan van de Engel (L) die een prachtig voorprogramma verzorgde.